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Domestic Social Policy Division

Jon O. Shimabukuro
Legislative Attorney
American Law Division

Subject: High Risk Pools Under PPACA and the Coverage of Elective Abortion Services

This memorandum responds to your request concerning the temporary high risk insurance pool program
established by the Patient Protection and Affordable Care Act (PPACA, P.L. 111-148, as amended). You
asked a series of questions specifically related to the federal funding of abortions in the temporary high
risk pools. These questions are addressed below.

1. Do the restrictions in the Patient Protection and Affordable Care Act (PPACA) affirmatively
prohibit federal funds from being used by state Pre-Existing Condition Insurance plans (“high risk
pools™) to cover elective abortions?"

Section 1101 of PPACA provides for the establishment of a temporary high risk insurance pool program
for specified individuals with preexisting conditions between the date on which the program is established
and January 1, 2014. Pursuant to section 1101(g)(1), $5,000,000,000 is appropriated to the Secretary of
Health and Human Services (HHS), out of any moneys in the Treasury not otherwise appropriated, to pay
claims against the high risk pool that are in excess of the premium amounts collected from enrollees.
PPACA does not specify what benefits may or may not be subsidized with federal funds appropriated
under section 1101(g)(1) of the Act.

Abortion restrictions included in section 1303 of PPACA, as amended by section 10104 of the Act, would
not appear to apply specifically to the funds made available for high risk pools by section 1101. Section
1303 prohibits an issuer of a qualified health plan that is available in a health insurance exchange
(beginning in 2014) from using funds attributable to a premium assistance credit or cost-sharin g reduction
to pay for elective abortion services, if such services are covered by the plan. Individuals who are el gible

' The term “Pre-Existing Condition Insurance Plan” (PCIP) refers to the marketing name that the U.S. Department of Health and
Human Services is using for the program. States, however, are permitted to use their own name in their jurisdictions.
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for a premium assistance credit or cost-sharing reduction may select a plan that provides coverage for
elective abortions, subject to funding segregation requirements that will be imposed on both the plan
issuer and the enrollees in such a plan.’

2. Does the President’s March 24, 2010 Executive Order 13535 prohibit federal funds from being
used by state high risk pools to cover elective abortions?

Executive Order No. 13535 does not specifically address hi gh risk pools and the funds provided under
section 1101 of PPACA.> The executive order directs the Director of the Office of Management and
Budget and the Secretary of HHS to develop a model set of segregation guidelines for state health
insurance commissioners to use whendetérmining whether qualified health plans offered in the health
insurance exchanges are Bmplying with PBACA’s segregation requirements.” The executive order also
directs the Secretary of HHS to ensure that recipients of federal funds for community health centers
(CHCs) under section 10503 of PPACA “are aware of and comply with the limitations on abortion
services imposed on CHCs by existing law.”

3. Does the HHS Request For Proposals specifically prohibit federal funds from being used by
state high risk pools to cover elective abortions?

The PPACA high risk pool program can be administered either by the states or by HHS. On May 10,
2010, HHS issued a solicitation for proposals and model contract to states to run the high risk pools
established under PPACA in their respective jurisdictions.® The contracts awarded through this
solicitation will include a start-up period of performance that will run until December 3 1, 2010, and three
additional one-year periods of performance that will run until December 3 1,2013. The solicitation
contains no specific language with respect to coverage of any particular health services or procedures,
including elective abortion.

The solicitation, however, requires states to follow HHS guidelines and directives or risk termination of
the contract, specifically noting that "HHS will provide guidance on regulations that it may promulgate
that will govern requirements and operations of hi gh risk pool programs. Contractors must follow such
guidance for the duration of the contract, as well as other applicable laws and regulations."” This
statement is replicated in the HHS model contract document.® The solicitation and model contract neither
explicitly provide the authority to cover elective abortions with federal fi unds, nor do they specifically
prohibit the use of federal funds. However, HHS issued a statement on J uly 14, 2010, stating:

’F unding segregation refers generally to payment and accounting requirements that ensure that federal funds are not used for nor
subsidize elective abortion services.

* Exec. Order No. 13535, 75 Fed. Reg. 15,599 (Mar. 24, 2010).

‘Seeid § 2.

* Seeid. § 3.

® U.S. Department of Health and Human Scrvices, "Solicitation for State Proposals to Operate Qualified High Risk Pools,” May
10, 2010, available at http://www.hhs. gov/ociio/Documents/state_solicitation.pdf. U.S. Department of Health and Human

Services, "Contract to Operate a Qualified Hi gh Risk Pool,” May 10, 2010, available at http:/fwww.hhs.gov/ociio/Documents/
state_hrp_model_contact_061010.pdf. '

7 HHS further notes that as, "of the date of this solicitation, the final regulations for the high risk pool program have not yet been
published. If there are significant changes to the requirements below as a result of Federal regulations, HHS will amend this
solicitation and give States an opportunity to make changes in their proposals prior to the issuance of contracts.”

¥ U.S. Department of Health and Human Services, "Contract to Operate a Qualified High Risk Pool," May 10, 2010.

' U.S. Department of Health and Human Services, " Statement of HHS Spokeswoman Jenny Backus on the Pre-Existing
Condition Insurance Plan Policy," July 14, 2010, available at http://www hhs.gov/news/press/201 Opres/07/20100714d.html.
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As is the case with FEHB plans currently, and with the Affordable Care Act and the President’s
related Executive Order more generally, in Pennsylvania and in all other states abortions will not be
covered in the Pre-existing Condition Insurance Plan (PCIP) except in cases of rape or incest, or
where the life of the woman would be endangered. '

While this press release is not a formal policy issuance, it is reasonable to conclude that HHS intends on
1ssuing regulations formalizing this stated policy.

4. Do the current law restrictions, codified in annual appropriations bills (Hyde Amendments),
prohibit federal funds authorized under PPACA for high risk pools from being used by a state plan
to cover elective abortions?

The “Hyde Amendment” refers to an amendment first offered by Rep. Henry J. Hyde in 1976 to the
Departments of Labor and Health, Education, and Welfare, Appropriation Act, 1977."" The amendment
restricted the use of appropriated funds to pay for abortions provided through the Medicaid program.
Since 1976, similar provisions have been included annually in the appropriations measures for the
Departments of Labor, HHS, and Education, and are now com monly referred to as the “Hyde
Amendment.” Section 507(a) of the Consolidated Appropriations Act, 2010, for example, states: “None
of the funds appropriated in this Act, and none of the funds in any trust fund to which funds are
appropriated in this Act, shall be expended for any abortion.”'? An exception to the general prohibition on
using appropriated funds for abortions is provided in section 508(a) of the omnibus measure:

The limitations established in the preceding section shall not apply to an abortion —
(1) if the pregnancy is the result of an act of rape or incest; or

(2) in the case where a woman suffers from a physical disorder, physical injury, or physical illness,
including a life-endangering physical condition caused by or arising from the pregnancy itself, that
would, as certified by a physician, place the woman in danger of death unless an abortion is
performed."”

Because the Hyde Amendment restricts only the funds provided under the appropriations measure for the
Departments of Labor, HHS, and Education, it would not seem to apply to the funds provided for the high
risk pools pursuant to section 1101(g)(1) of PPACA. Section 1 101(g)(1) indicates that such funds are
appropriated “out of any moneys in the Treasury not otherwise appropriated.” Other abortion funding
restrictions, such as those in the appropriations measure for the Department of State and Foreign
Operations, operate like the Hyde Amendment and limit only funds provided under that particular
appropriations measure.

5. Could it be possible for a state high risk pool to use federal funds to cover and pay for elective
abortions that would typically be prohibited under the Hyde Amendment?

PPACA does not indicate what benefits may or may not be subsidized with federal funds appropriated
under section 1101(g)(1) of the Act. In addition, as previously indicated, the Hyde Amendment and other
abortion funding restrictions that are included in the annual appropriations measures for various federal

"' Pub. L, No. 94-439, § 209, 90 Stat. 1418, 1434 (1976) (“None of the funds contained in this Act shall be used to perform
abortions except where the life of the mother would be endan gered if the fetus were carried to term.”).

" Pub. L, No. 111-117, § 507(a), 123 Stat. 3034, 3280 (2009).
“Pub. L. No. 111-117, § 508(a), 123 Stat. 3034, 3280 (2009).




agencies would not seem to apply to the funds available under section 110 1(g)(1). HHS regulations that
apply to programs or projects administered by the Public Health Service for health services that are
supported by federal financial assistance, and that restrict the availability of funds for elective abortion
services, would also not appear to apply to the funds appropriated under section 1101(g)(1). The
programs or projects contemplated by the regulations must be administered by the Public Health Service,
and it does not appear that the high risk insurance pool program established by section 1101 will be
administered by that agency.'

Under section 1101, high risk pools must meet specified requirements, including “any other requirements
determined appropriate by the Secretary.”’ It may be possible for the Secretary of HHS to provide that a
high risk pool may not use federal funds to pay claims or subsidize premiums related to the coverage of
elective abortions. The Secretary’s seemingly broad authority to establish other requirements for high
risk pools may also arguably allow for a restriction on elective abortion coverage in the high risk pools.

" See 42 C.F.R. § 50.301.
* Patient Protection and Affordable Care Act, Pub. L. No. 11 I-148, § 1101(c)(2)(D), 124 Stat. 119, 142 (2010).




